Lajin esittely


Rannalta tai veneestä kuuluu  kutsuhuutoja, vesi loiskuu, ihminen vedessä näyttää siltä että tarvitsee apua, joku soutaa kumivenettä ja joku kehuu ja palkitsee tyytyväisenä koiraa... Mitä mahtaa olla meneillään?

– Vastaus on VEPE-treenit.


Vesipelastuksen historiaa

Suomessa VEPE-harrastus alkoi vuonna 1989 kun lajia esiteltiin Landseeryhdistyksen kesäpäivillä. Vuonna 1990 pidettiin ensimmäinen epävirallinen koe Padasjoella. Säännöt muokattiin Belgiassa käytössä olleista säännöistä ja viralliseksi koemuodoksi laji tuli vuonna 1992 ensin kolmen vuoden koeajalla. Suomen ensimmäinen vesipelastusvalio oli saksanpaimenkoira. Ensimmäinen SM-koe järjestettiin vuonna 2001 ja ensimmäinen lajin Suomenmestari olikin labradorin noutaja.


Yleistä

Vepe on alun perin Newfoundlandinkoirien ja Landseerien laji, mutta yhä useammat rodut ovat tulleet lajiin mukaan. Erityisesti noutajat ovat vahvasti viime vuosina tulleet mukaan lajin harrastajien piiriin.


Harrastaminen

Vepeä voi harrastaa lähes kaikenrotuisilla koirilla, jos koira ui mielellään ja on fyysisiltä ominaisuuksiltaan riittävän kookas ja voimakas jaksaakseen hinata pelastettavaa henkilöä tai kumivenettä, jossa on 2-3 henkilöä.

Koiralla on perustottelevaisuus kunnossa, eikä koira saa olla arka, epäluuloinen tai aggressiivinen vieraita ihmisiä/koiria kohtaan.


Kokeista

Koeliikkeet koostuvat uinnista, veneestä hypystä, esineen viennistä, veneen hinauksesta ja hukkuvan pelastamisesta. Koeluokasta riippuen liikkeet vaikeutuvat ja matkat pitenevät.

Nöffit ja Lansut voivat osallistua epäviralliseen Junioriluokkaan, jossa tehtäviä on vain kaksi ja tämän jälkeen vuoden ikäisenä kisata Alokasluokassa. Muun rotuiset koirat aloittavat vuoden ikäisinä Soveltuvuuskokeesta, josta pitää saada hyväksytty tulos. SOVEa saa yrittää kaksi kertaa. Hyväksytyn SOVEn jälkeen koira siirtyy Alokasluokkaan. 

Alokasluokasta tarvitaan kaksi I-tulosta. Tämän jälkeen koira siirtyy Avoimeen luokkaan.

Avoimesta luokasta tarvitaan samoin kuten Voittajaluokasta kolme I-tulosta. Niin, ja tietysti valioitumiseen vaaditaan näyttelytulos.


Hyväksytty SOVE => 2xALO 1 => 3xAVO 1 => 3xVOI 1 + näyttelytulos = FI VPVA


Kokeita järjestetään ympäri Suomen niin etelässä kuin pohjoisessa ja meressä sekä järvissä. Koko päivän kestävään kokeeseen otetaan max 14 koirakkoa ja nk. iltakokeeseen korkeintaan 8 koirakkoa.

Kokeet anotaan, kuten muidenkin lajien kokeet, kennelpiiriltä jonka alueella koe järjestetään. Kokeen järjestelyistä vastaa koetoimitsija. Kokeessa toimii ylituomari ja palkintotuomari (venetuomari). Lisäksi tarvitaan sihteeri, soutaja, hukkuva, avustaja.

Suoritusjärjestys arvotaan luokittain. Kaikki koirakot suorittavat vuorollaan liikkeen kerrallaan/kierros.


Välineet

Alkuun pääsee yhdellä kumiveneellä mutta jo AVO-luokan liikkeitä treenattaessa tarvitaan kaksi kumivenettä.

Hukkuvalla on varustuksena märkäpuku, kuivapuku tai nk. pelastautumispuku sekä patukka, johon koira tarttuu. Koiralla voi myös olla valjaat, joihin hukkuva tarttuu. Rantavedessä tulee olla maalilinjaa osoittavat maalitolpat. Kaksi poijua tarvitaan myös osoittamaan etäisyyttä rannasta. Kullakin veneessä olijalla tulee olla pelastusliivit. Lisäksi tarvitaan hinausköysi, vientiköysi ja vientiesine.

Ja näin se alkaa... Alokasluokan eli myös soveltuvuuskokeen säännöt:

Koiran on lähdettävä suorittamaan tehtävää 30 sekunnin kuluessa siitä, kun tuomari on antanut merkin. Ohjaajia voi olla kaksi, jolloin toinen on veneessä ja toinen maissa.


1. Uinti 50 m

Koira lähtee veneestä, ohjeaika neljä minuuttia. Koiran tulee ylittää maalilinja merkkipaalujen sisältä. Ajanotto alkaa tuomarin merkistä ja se päättyy kun koiran säkä on ylittänyt maalilinjan. Virheettömästä suorituksesta saa 25 ansiopistettä. Lopulliset pisteet saadaan, kun ansiopisteistä on vähennetty mahdolliset virhepisteet.


2. Esineen vienti 30 m

Koira lähtee rannasta ja vie esineen suussaan veneelle, ohjeaika neljä minuuttia. Esineen on oltava tuomarin hyväksymä ja se annetaan koiralle tuomarin merkistä. Ajanotto pysähtyy kun veneessä oleva ohjaaja saa esineen. Pisteet kuten 1. osasuorituksessa.


3. Veneen nouto 30 m

Koira lähtee maista. Veneeseen on kiinnitetty noin kolmen metrin vetoköysi. Veneessä on kaikille koirille sama määrä henkilöitä. Vetoköysi annetaan koiralle tuomarin merkistä. Ohjeaika neljä minuuttia. Maalilinjan ylitys, ajanotto ja pisteet kuten 1. osasuorituksessa.


4. Hukkuvan pelastaminen 30 m

Pelastettava henkilö laskeutuu veneestä tuomarin merkistä veteen. Ajanotto alkaa ylituomarin merkistä. Pelastettava pitää etäisyyden ilmaisevasta poijusta kiinni ja vene ajetaan pois. Pelastettava loiskuttelee pelästyneesti. Pelastettava ei saa kutsua koiraa nimeltä eikä käyttää käskysanoja. Koiran on joko tartuttava pelastettavan kädessä olevaan esineeseen tai pelastettava tarttuu valjaisiin. Koiran on kuljetettava pelastettava rantaan. Ohjeaika neljä minuuttia. Maalilinjan ylitys, ajanotto ja pisteet kuten 1. osasuorituksessa.


Treenit

Treeneissä kaikki avustavat vuorollaan toisiaan. Tunnelma on huipussaan kun koirat onnistuvat suorituksissaan ja ohjaajat huokuvat tyytyväisyyttään. Aivan jo ensimmäisissä treeneissä koirakot saavat mukavia onnistumisen kokemuksia ja se tietysti siivittää eteenpäin. Ja ensimmäisen treenin jälkeen on yleensä ilmassa lause että: Tätä pitää saada lisää…

VEPE on leppoisa laji, jonka parissa viihtyvät niin ohjaajat kuin koirat ja lajin filosofiahan kuuluu: ohjaaja kastuu aina ja koira ehkä joskus.



 

 Lue enemmän lajista SNJ:n sivulta

sekä

kennelliiton sivuilta

pelastuskoirat.net sivuilta

Wikipediasta